You are hereHistoria och kultur

Historia och kultur

 

Historien är alltid levande i Jordanien. Det historiska Palestina täckte stora delar av det som idag är Jordanien. Här ryms palats och borgar byggda av både Saladin, den legendariska erövraren av Jerusalem, och av korsriddarna. Utan större insats av den egna fantasin kan man glida in i en värld av Arn och Rickard Lejonhjärta. I tunnlarna i den välbevarade korsriddarborgen i Karak förväntar man sig nästan att de skall kliva fram i vilket ögonblick som helst. Och kanske mötte Arn Saladin i hans borg i Ajlun. Historien är levande och ständigt närvarande i Jordanien.

Inte minst den religiösa historien. Oavsett vad man har för förhållande till religionen, så har man ändå något slags förhållande. Det som hände för omkring 1500-2000 år sedan har för alltid förändrat och påverkar ständigt vår värld, och det hände här. Här verkade Johannes döparen, här låg Sodom och Gomorra. Lots hustru, som ju enligt historien förvandlades till en stenstod, står här fortfarande. Här såg Moses det förlovade landet för första gången, här fick Herodes Johannes Döparens huvud på ett fat. Ett uttryck vi fortfarande använder; att få någons huvud serverad på ett fat. Historien är sannerligen levande och ständigt närvarande i Jordanien.

Även Romarriket sträckte sig hit. Det är inte bara berättelser och sägner som levt kvart. I Jerash, som ett exempel, finns det mycket välbevarade delar av en blomstrande Romerskt stad kvar. Man kan här hitta en av de bäst bevarade velodromerna och en av Hadrianus bågar. Och apropås Hadrianus. När man står framför den magnifika bågen, så kan man för att få lite perspektiv på sin egen historia, tänka på att ungefär samtidigt som den denna båge byggdes, byggdes även det enda som Hadrianus själv tagit initiativet till: Hadrianus Mur. Hadrianus lät bygga denna mur tvärs över Storbritannien för att utestänga de krigiska stammarna i Skottland. När krigiska stammar härjade i norra Europa, då fanns det redan väl fungerande städer och skickliga byggmästare i Jordanien.  Kanske var det Romarna som förde med sig konsten att göra vin till Jordanien. Eller kanske lärde de sig det här och sedan lärde upp resten av den då kända världen. 

Läs mer om Jordaniens historia och kultur
pdficon.jpg Ladda ned Historia och kultur


 

 
 
 
 
Bookmark and Share